Min vän: Löst puder. Känner du till den bästa appliceringen?

Inlagd i: Make-up

Varje kvinna måste pudra näsan då och då. Oavsett om hon gillar nedtonad eller kraftfull sminkning. Jag väljer oftast ett löst puder och vet att man måste känna till rätt sätt för att applicera det för att få till bäst effekt.

Visste du att ett make-up puder var den första sminkprodukten som användes innan foundation? Innan foundation skapades, brukade kvinnor och män använda puder för att förbättra utseendet av sin hy. Dock hade dessa puder många nackdelar, så som att flaga sig eller snabbt falla av. Sedan kom någon på idén att blanda torrt puder med något vått (som vatten, olja eller kräm) för att skapa en vacker, krämig formula. Det var så som den första foundation skapades.

Idag är foundation och puder två helt olika sminkprodukter och jag kan inte vara utan någon av dem i min dagliga make-up rutin. Trots att pudret utgör grunden för hela sminkningen, så används den sist för att fixera foundation och göra huden jämn och matt.

Olika sorters puder

Det finns inte mycket val när det kommer till puder för ansiktet. Det finns endast två alternativ, men jag väljer oftast det andra.

  1. Pressat puder
  2. Löst puder

Vilket är uppenbart är att denna särskiljning görs på grund av dess form. Det är dock viktigt att veta att puder kan ha olika nyanser (genomskinligt eller färgat) och gjort av olika material (mineraler, bambu, ris).

Löst puder – min favorit

Ett löst puder är mitt val i de flesta fall. Det har hänt att jag någon gång köpt pressat puder, och ångrat mig direkt. Jag gillar lösa puder mer, eftersom de är så lätta, enkla att kontrollera mängden man använder plus ett rent nöje att applicera med mina älskade, fluffiga borstar. Att dra det över ansiktet känns skönt och avslappnande.

HUR APPLICERAR MAN LÖST PUDER?

Det är lätt att råka applicera för mycket. De som redan har använt löst puder vet att fel användning kan resultera i en smulig sminkning och fula fläckar. Så hur applicerar man löst puder för att få den önskade effekten av en jämn och matt hy samt ett naturligt utseende?

1. Applicera löst puder på utvalda områden

Att täcka hela ansiktet med puder är ingen bra idé. Inte många vet att det kan appliceras på bara några utvalda områden i ansiktet, precis som med en bronzer eller highlighter. Eftersom pudret strävar efter en matt effekt och att absorbera överflöd av fett, måste det appliceras främst i T-zonen.

2. Följ reglen ”mindre är mer”

Kvalitet är det viktiga, inte kvantitet. Använd därför inte för mycket löst puder. Att använda för mycket är ett säkert sätt för att få en sprucken sminkning och ett onaturligt utseende. Allt överflöd av puder brukar lägga sig i hudens rynkor och veck, vilket bara främjar dem och gör att man ser äldre ut. Jag rekommenderar att använda små mängder löst puder och att ta bort överflöd med en ren borste.

3. Välj olika redskap för sminkning

Att applicera löst puder med applikatorn som kommer med asken är ett vanligt misstag. Den kommer med produkten, så den borde vara bäst lämpad, men så är det inte i verkligheten. En borste med tjocka strån är det bästa valet för löst puder. Varför inte puder-tussar då? För att pudret kommer in i tussen, och sedan stannar där. Det är därför jag väljer borstar. Å andra sidan behöver man inte begränsa sig till bara en applikator. Man kan till exempel använda en liten borste för ögonskugga för att nå ställen som kräver mer precision.

4. Gnugga inte in det, dutta på det

Sättet på vilket man applicerar pudret har en viss effekt med. Grundregeln säger att man ska dutta på pudret löst, inte gnugga in det. Att använda cirkulära rörelser är bra när man vill ta bort överflöd från ansiktet, men inte för att applicera produkten. Jag vet från erfarenhet att det håller längre och ger en mer naturlig effekt om man duttar på löst puder.

5. Prova olika tekniker för att applicera löst puder

Förut visste jag inte att löst puder fungerar för mer än bara för att fixera och avsluta en sminkning. Du kan applicera det på den oljiga T-zonen för att få en matt effekt. Men prova även att svepa det under ögonen för att dölja små misstag, så som ögonskygga som fallit ner på kinderna eller mascara som hamnat fel.

6. Innan du öppnar förpackningen…

… skaka den lätt. Detta hjälper för att fluffa till produkten så den är lättare och enklare att applicera. Tack vare silen som kommer i de flesta produkter, kommer du inte att spilla den och du får rätt dos med puder.

Jag hoppas att lösa puder kommer att kunna hjälpa dig, tillsammans med mina knep! 🙂

Innan du sminkar dig… Vad bör du veta om foundation?
Din foundation ändrar färg och rinner nerför ansiktet? Hitta anledningen och hantera problemen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *