Innan du sminkar dig… Vad bör du veta om foundation?

Inlagd i: Make-up

Hejsan!

Highlighter, ögonskuggor, läppstift, mascara… Det är inte dom produkterna som är viktigast i din sminkning. Det allra viktigaste är foundation, eftersom det lägger grunden för alla sminkprodukter och hjälper dig att få till den eftertraktade effekten. Om du vill sminka dig på rätt sätt och vill veta hur man applicerar foundation, fortsätt läsa. Du kommer att hitta svaret på alla dina frågor.

Kraften bakom täckning och konsistensen av produkten

Hur kollar du hur täckande en foundation är och dess konsistens? Täckningen kan kontrolleras genom att smeta produkten på handleden, eftersom denna kroppsdel har tydliga vener och tunn, blek hud. Om foundation lyckas täcka detta område direkt, betyder det att den har stark täckning. Men om venerna fortfarande syns igenom, även efter att ett andra lager har applicerats, betyder det att din foundation har tunn täckning. Och hur kollar man konsistensen av en foundation? Fördela den på handflatan, eller mer exakt, där tummen börjar. Sist men inte minst måste nyansen av din foundation kontrolleras genom att applicera den på ditt ansikte. Du kan göra det på pannan, kinderna eller linjen mellan käken och nacken, för att se om denna foundation passar din hudton.

Var ifrån kommer problemen med att matcha en foundation?

Problemet som hänger samman med att välja rätt foundation orsakas av det stora antalet nyanser som finns tillgängliga, för att hitta den som passar till just din hudton och hudtyp. En del produkter är antingen för ljusa eller för mörka, eller har för rosa eller gula toner. I detta fall kan det vara en bra lösning att köpa två foundations, som sedan kan blandas för att hitta rätt färg. När man väljer en foundation måste hudförändingar även tas med i uträkningen. Missfärgningar, brustna kärl, ärr, mörka cirklar under ögonen – sådana hudförändringar kan täckas över med foundations av en annan färg än den som är perfekta för hudtonen.

Hur matchar man en foundation?

Den viktigaste regeln är att matcha en foundation till din hudtyp och hudton, istället för att följa dina vänners rekommendationer. Varför är det så viktigt? Eftersom dina vänner kan ha en helt annan hudtyp och hudton, och kanske föjer andra rutiner för hudvård vilket gör att deras hud reagerar annorlunda på kosmetikan. Av den anledningen bör du följa reglerna som nämnts ovan. Testa dig fram, prova, lek med nyanser och märken tills du hittar den perfekta produkten. Men, om du fortfarande inte hittar rätt foundation för dig, be en skönhetsterapeut om hjälp. Du kan även be om att bli provsminkad.

Effektiviteten hos foundation och problem med att applicera den

Vilka kvaliteter visar att en viss foundation är effektiv? Om en klick stor som en ärta som räcker för att jämna ut din hudton, betyder det att ditt smink kan beskrivas som effektiv. Men ibland händer det att trots att sminket appliceras korrekt så rinner det ner för ansiktet och lämnar märken. Anledningen? Din foundation har inte matchats med din hudtyp.

Det rekommenderas att applicera en tjock kräm för att behandla oljig hud eftersom utan dem är en foundation av hög kvalitet kraftlös. Huden kommer att glänsa på ett okontrollerat sätt och kosmetikan kommer att rinna ner över ansiktet förr eller senare. Liknande fall gäller för dålig borttagning av gammalt smink. Om du inte behandlar huden med en toner efter att du torkat bort sminket, kommer nästa dags sminkning inte att hålla länge.

För de med torr hud är det svårt att få till en bra sminkning. Områden med torr hud är lätt att upptäcka, puder håller inte, det över hudlagret blir lätt irriterat och blir ännu mer uttorkat. Varför blir det så? Huden har inte blivit återfuktat till 100% med vatten eller har inte fått rätt vård. Andra anledningar kan vara en dålig diet, för få vitaminer och mineraler, externa faktorer som dåliga hudprodukter eller att produkterna har förvarats i dåliga förhållanden. Om du planerar att köpa en foundation för torr hud, testa först en bra fuktgivande kräm. Glöm inte att prova på ett litet område först. Applicera lite av kosmetikan bakom örat och vänta 24 till 48 timmar. Om ingen reaktion sker, kan du använda samma kräm innan du applicerar din foundation.

Vet du nu hur man använder en foundation?

Hur gör man en sminkning som håller under hela festen?
Min vän: Löst puder. Känner du till den bästa appliceringen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *