Hur gör man en sminkning som håller under hela festen?

Inlagd i: Make-up

Vet du några pålitliga metoder för att förlänga tiden som sminket håller, så att det ser lika bra ut i slutet av festen som när du gick hemifrån? Jag ska berätta om mina tekniker!

Grejen med smink är att det liknar till viss del kläder, ibland bleknar det, slits bort eller färgen behåller inte sin nyans. I bägge fallen kan du såklart återskapa dess ursprungliga skick, men enligt mig är det definitivt bättre att bara förhindra att det ens behöver komma till en sådan situation. Färgerna på våra kläder bleknar inte om vi använder rätt sköljmedel. Och sminket? Ja, det finns många sätt att fixa även det.

En party-sminkning som håller

Sanningen är att det inte spelar så stor roll om din dagliga sminkning inte håller så länge, då den i de flesta fall är ganska minimalistisk.

Vi börjar dock fundera på hur man kan göra att en sminkning håller längre, när vi gör oss redo för en stor fest. Ju mer färgad kosmetika vi använder, desto mer förväntar vi oss av det slutgiltiga resultatet, och ännu mer bryr vi oss om att det vi skapat ska hålla.

När det gäller party-sminkning handlar det om att motstå tuffa förhållanden som en sådan situation skapar – mycket rörelse, höga temperaturer, svett och att råka torka bort sminket av misstag.

Hur gör får man en sminkning att hålla länge?

De enklaste och oftast rekommenderade metoderna förlitar sig på användningen av speciella fixerande förberedelser, så kallade ”fixers”, sminkbaser eller primers. Personligen använder jag dem ganska ofta när jag gör mig redo för ett viktigt event och vill att mitt smink ska hålla så länge som möjligt. Vad kan jag rekommendera er?

De populäraste produkterna för att förlänga en sminknings hållbarhet är:

  1. Sminkbas/primer – den första kosmetikan som du borde komma ihåg är en bra sminkbas. Bara ett tunt lager av produkten räcker för att göra huden jämn och redo för det färgade sminket. Sminkbaser förbättrar varaktigheten av skönhetsprodukter och förhindrar att det bildas en mask-effekt.
  2. Genomskinligt puder – ett puder är inte bara en kosmetika som gör huden matt och förhindrar glansiga ytor. Den fungerar även för att hålla smink på plats under en längre tid. Du behöver bara dutta den i ansiktet, det bästa är att använda en fluffig puderborste för att inte riskera att smeta ut sminket.
  3. Fixerande spray – innan du går till en fest kan du spraya lite fixerande spray som ska göra att sminket håller sig längre. Detta är otroligt enkelt att använda och kosmetikan omfamnar ansiktet med en mjuk vattenånga. Att produkten är i spray-form förenklar appliceringen och är väldigt behaglig. Sprayet lägger sig i sminket och håller det på plats.
  4. Makeup fixer – liknande ett fixerande spray, men med större kraft. Den nästintill klistrar sig mot ansiktet för att hålla fast sminket, den skapar ett osynligt lager som även gör sminkningen vattentålig.

Mina tips för en sminkning som håller länge

Oroa dig inte, du klarar dig utan alla dessa fixerande produkter! Det finns många andra sätt för att din sminkning ska hålla sig perfekt under en lång tid. Här är mina knep för en make-up som håller och förblir exakt på samma sätt hela kvällen.

Kvällen före festen

Jag försöker alltid att upplysa detta: hur länge en sminkning håller beror på skicket av din hud.

Det är ganska uppenbart. Om huden inte är väl återfuktad kommer du att se små torra eller oljiga fläckar som förstör en annars jämn foundation. Det viktiga är att innan du sminkar dig tar du hand om huden på rätt sätt.

Kvällen innan festen tar du lite extra hand om huden i ditt ansikte. Först rengör du den noggrant och använder en skrubb eller peeling för att få bort döda hudceller. Därefter måste du återfukta huden på djupet. Det bästa i det här faller är en fuktgivande mask, men du kan även välja ett serum. Det är viktigt att ge din hud en vitamin-boost för att göra den vacker, jämn och mjuk nästa morgon.

Förbered huden för smink

Om du inte har en makeup-bas, välj en annan produkt. Med vad ska man då välja? Det finns många alternativ, men mina första val är:

  • naturlig aloe gel
  • fuktgivande kräm
  • en tunn olja, t.ex. mandel

Precis som med alla smink-baser gör de ovanstående lösningarna huden jämn, mjuk och återfuktad. På grund av detta hålls sminket på plats under en längre tid.

Rätt teknik för sminkningen

Visste du att rätt teknik för att sminka sig även påverkar hur länge det håller? Hur gör man det på rätt sätt med en gång?

Det viktigaste är att sminka sig med rätt accessoarer. För vardags-sminket, när vi inte har så mycket tid, kan vi använda våra fingrar för att applicera den färgade kosmetikan, men i andra fall är detta inte att rekommendera. Om du gör dig redo för en fest och vill att sminket ska hålla sig perfekt länge, använd borstar och svampar när du sminkar dig. Gnugga inte in sminket i huden, utan dutta på det.

Botemedlet mot tunna ögonbryn? Nanobrow ögonbrynsserum: Recensioner, resultat och åsikter
Innan du sminkar dig… Vad bör du veta om foundation?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *