Din foundation ändrar färg och rinner nerför ansiktet? Hitta anledningen och hantera problemen

Inlagd i: Make-up

Hejsan!

Lägger du mycket tid och energi på att få till en snygg sminkning och vill att din make-up ser perfekt ut varje dag, hela dagen? Det vill nog de flesta. Men när det kommer till att sminka dig visar det sig att det huden inte ser så bra ut som du tänkt dig. Eller, ännu värre, kosmetikan för ansiktet tjänar inte sitt syfte och det färgade sminket är av dålig kvalitet. Din foundation smular sig, ändrar färg och täcker inte helt? Fortsätt läsa för att ta reda på hur du kan stoppa denna mardröm och istället njuta av en vacker hy.

1. När foundation spricker

Om hudtypen i ditt ansikte är oljig eller blandad, eller om det är varmt och du svettas, är det ganska troligt att sminket kommer att rinna av ditt ansikte under dagen. Den största boven här är talg som orsakar att foundation spricker, huden blir glansig och ojämn. Om du vill öka din foundations hållbarhet kan du därför applicera en lätt återfuktande kräm och, under dagen, badda huden med papper. Samtidigt måste du komma ihåg att varken blandad eller oljig hy borde torkas ut för mycket, då detta kan försämra dess skick ytterligare. Därför, för att kunna hålla huden ren och ta bort döda hudceller, borde du välja en kosmetika som är skapad för känslig hy, med en mild verkan och som är gjord av naturliga ämnen.

2. Foundation smulas

Foundation som smulas sönder är ett av de största problemen som de som sminkar sig upplever. Varför sker det? Troligtvis har kosmetikan applicerats på torr hud eller samlats i små rynkor eller andra hudveck. Om du har problem med foundation som smulas sönder är lösningen här att regelbundet använda ansiktsskrubb, återfuktning och att återställa hudens elasticitet. Välj därför ansiktsmist, varmt vatten, masker och produkter med peeling som passar för din hudtyp.

3. För tjockt lager foundation

Effekten av att ha på sig en mask är en vanlig make-up miss för många. Anledningen? Ett för tjockt lager foundation i kombination med en dålig applicering. För att kunna fördela kosmetikan jämnt måste du använda rätt borstar och svampar. Professionella verktyg är mycket bättre för att applicera skönhetsprodukter på huden och lämnar inga fula märken. Att även applicera foundation på halsen, vid hårfästet och runt ögonbrynen är viktigt. För att förhindra denna mask-effekt, måste du vara säker på att nyansen på din foundation verkligen är samma som din hudton.

4. Foundation oxideras

Har ditt ansikte en tendens att bli mörkare på vissa ställen, eller ibland mer orange? Om detta händer betyder det att din foundation oxideras och förlorar sin rätta nyans. Varför händer detta? För att du inte har applicerat tillräckligt med puder efter att du gjort din sminkning. Oxidering orsakas även av förändringar i hudens pH-värde. För att förebygga detta problem, torka ditt ansikte med en toner antingen direkt på morgonen eller innan du applicerar smink.

5. Kräm vs Foundation

Det händer även att du ibland applicerar en ansiktskräm som antingen inte matchar, eller i ett för tjockt lager. Ditt ansikte lämnas med en oljig hinna som försämrar appliceringen av smink, och konsekvensen blir en ojämn sminkning. Innan du applicerar make-up är det därför en bra idé att ta hand om din hud på rätt sätt. Du behöver inte applicera en dyr kräm, endast se till att den kräm du använder smöjs in på rätt sätt och tillåts ett par minuter att absorberas av huden. Endast då kan du fortsätta med din sminkning för att den inte ska förstöras direkt.

6. Foundation som inte matchar din primer

Att använda en make-up primer borde följa samma regler som appliceringen av en kräm. Alltså, för att fixera din sminkning måste den användas i små mängder. Innan du applicerar en foundation måste du vänta lite för att primern ska absorberas av huden och torka. Annars kan din färgade kosmetika rinna av ansiktet och förlora sin jämna yta.

7. Foundation och rätt ljus

Många har den dåliga vanan att applicera foundation i dåligt ljus. De gör det i ett badrum när den enda ljuskällan som finns är konstgjord. Regeln lyder; sminka dig i samma eller liknande ljuskälla som du kommer att vara i senare. Ska du på fest utomhus? Sminka dig nära ett fönster. Om du ska vara inomhus, går det bra i pricip var som helst. Se bara till att rummet ärväl upplyst.

Om du även har liknande problem med foundation, lämna en kommentar. Vi kanske kan hitta en lösning tillsammans!

Min vän: Löst puder. Känner du till den bästa appliceringen?
Sminkborstar – hur många behöver man egentligen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *